matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica w punkcie
K2:
Oblicz granicę: lim
x→0
(cosx)
1/x
28 paź 22:27
ICSP:
x
cosx = 1 − 2sin
2
2
28 paź 22:34
zombi:
Albo można próbować drogą
ln(cosx)
= e
ln(cosx)/x
i bawić się z
x
28 paź 22:38
ICSP:
Można
28 paź 22:40
pigor:
..., jest to granica typu [1
∞
] , czyli z "e", zatem np. tak:
lim
x→0
(cosx)
1
x
=lim
x→0
(1+cosx−1)
1
cosx−1
*
cosx−1
x
=
−sin
2
x
2
= lim
x→0
e
cosx−1
x
, gdzie lim
x→0
=
2*
x
2
−sin
x
2
= lim
x→0
= 0
−
, to e
0
=
1
−szukana
granica
. ...
2
28 paź 23:03
K2:
Dzięki.
28 paź 23:09
ZKS:
x
2
Może wykorzystać przybliżenie cos(x) ≈ 1 −
?
2
28 paź 23:10
zombi:
Namnożyło się sposobów
28 paź 23:20
ZKS:
28 paź 23:25