równanie logarytmiczne
Jokes: Mam problem z takim równaniem:
log6 (3x2+1)−log6( 32−x2+9)=log6 2 −1
Porozbijałem sobie to i przyjąłem niewiadomą t=3x2 i zostało mi
log6 (t+1)−log6( 9\t +9)=log6 2 −1,czyli log6 (t+1\ 9\t +9 \ 2) + 1= 0 i nie mam pojęcia co
z tym dalej zrobić, gdzie zbłądziłem.
28 paź 22:22
Tadeusz:
... jak tak będziesz pisał ułamki to ścieżki nie odnajdziesz
28 paź 23:05
pigor: ..., czy tak wygląda to twoje równanie:
log
6 (3
x2+1) − log
6 (3
2−x2+9) = log
62−1

bo nie wiem czy ....
28 paź 23:16
Tadeusz:
| 1 | | 3x2+1 | |
| = |
| ⇒ 3(3x2+1)=32−x2+9 |
| 6 | | 2(32−x2+9) | |
itd
28 paź 23:17
pigor: ..., no to x∊R i nie lubię ułamków, więc np. tak :
log
6 (3
x2+1) − log
6 (3
2−x2+9) = log
62−1 ⇔
⇔ log
6 (3
x2+1) +log
66 = log
62+log
6(3
2−x2+9) ⇔
⇔ log
6 6(3
x2+1) = log
6 2(3
2−x2+9) ⇔ 6(3
x2+1) = 2(3
2−x2+9) ⇔
⇔ 3(3
x2+1)=3
2−x2+9 /*3
x2 ⇔ 3*3
2x2+3*3
x2= 9+9*3
x2 /:3 ⇔
⇔ 3
2x2+3
x2=3+3*3
x2 ⇔
32x2−2*3x2−3=0, stąd i wzorów Viete'a ⇔
⇔ 3
x2=−1 v 3
x2 =3
1 ⇔ x∊∅ v x
2=1 ⇔ |x|=2 ⇔
x∊{−1,1}
28 paź 23:44
Jokes: Okej, dzięki wielkie, już wiem co i jak.
29 paź 19:00
pigor: ...., i o to ...

mi chodzi ; tak trzymaj. ...
29 paź 19:07