punkt przecięcia półprostych przechodzących przez punkt
Pomocy: Z punktu A(1,1) wychodzi półprosta pod kątem 45 stopni do osi y, a z punktu B(3,5) wychodzi
półprosta pod kątem 30 stopni do osi. Jak obliczyć punkt przecięcia się tych półprostych?
28 paź 22:15
Janek191:
Treść zadania nie jest precyzyjna

Z punktu B wychodzi półprosta pod kątem 30
o do osi − której ?
29 paź 07:33
Pomocy: Do osi y.
1 lis 10:45
5-latek:

Nie wiem czy ja dobrze mysle
Skoro polprosta wychodzaca z pukntu =A (1,1 ) jest nachylona pod katem 45
o do osi OY to
jest także nachylona pod kątem 45 stopni do osi OX
Wiec równanie tej prostej przechodzącej przez punkt A będzie y=x−1+1 to y=x
To samo jeśli polprosta wychodzaca z punktu B=(3,5) pod katem 30
o do osi OY to jest także
nachylona pod katem 60 stopni do osi OX
Wiec równania tej prostej przechodzącej przez punkt B będzie takie
y=
√3(x−3)+5 to y=
√3x−3
√3+5
Punkt przecięcia P
x=
√3x−3
√3+5
Wylicz x i y
1 lis 11:13
5-latek: Czarna jest y=x a zielona y=√3x−3√3+5
1 lis 11:14
Pomocy: dziękuje
1 lis 14:48