Zad
CzerstwyJacek: Dla jakich wartości współczynników m i n wielomian W(x)= x4+mx3+nx−20 jest podzielny przez
x2+3x−4
28 paź 21:36
olekturbo: schemat hornera
28 paź 21:36
olekturbo: albo szukasz pierwiastkow x2+3x−4
i w(x1) oraz w(x2) = 0 ⇔ ... = 0
28 paź 21:36
PW: W(x) = P(x)(x2+3x−4), przy czym P jest wielomianem drugiego stopnia.
Musi być więc P(x) = x2+bx+c)
(1) x4 + mx3 + nx − 20 = (x2+bx+c)(x2+3x−4)
Wymnożyć i porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach x. Iloczyn wyrazów wolnych musi
być równy −20, a więc od razu widać, że c = 5, wobec tego można równość (1) uprościć:
(2) x4 + mx3 + nx − 20 = (x2+bx+5)(x2+3x−4).
28 paź 21:46
pigor: ..., tu x
2+3x−4= (x+4)(x−1), więc
z tw. Bezoute'a i wniosku z niego tw. o reszcie :
W(−4)=0 i W(1)=0 ⇔ 256−64m−4n−20=0 /:4 i 1+m+n−20=0 ⇔
⇔ −16m−n = −59 i m+n= 19 /+stronami ⇔ −15m= −40 i n=19−m ⇔
⇔ m=
83 i n= 19−2
23 ⇔
(m,n)= (223, 1613) o ile gdzieś nie.
28 paź 21:48
CzerstwyJacek: dobra dzięki już czaje
wystarczy podstawić −4 i 1 a potem ułożyć równanie
28 paź 21:54