.
Wiosło: Funkcja złożona. Co jesli wartosci funkcji wewnetrznej nie zawieraja sie w argumentach funkcji
zewnetrznej?
28 paź 21:32
PW: To trzeba obciąć jej dziedzinę tak, żeby wartości się mieściły (po prostu ustalić dziedzinę).
28 paź 21:53
Wiosło: I wtedy wartości zewnetrznej tez beda "uciete"?
28 paź 21:55
PW: Nie, tak nie można generalnie stwierdzić. Przykład:
f(x) = √x−4.
Dziedzinę funkcji wewnętrznej g(x) = x − 4 musimy obciąć do zbioru <4,∞), ale wszystkie możliwe
wartości funkcji
f(u) = √u
będą osiągane, wartościami są liczby z przedziału <0,∞).
Wniosek: Po to obcinamy dziedzinę funkcji wewnętrznej, żeby funkcja zewnętrzna dała się
policzyć.
28 paź 22:07