Postać ogólna--->postac kanoniczna. Wytłumaczenie
martaa: Wytłumaczy ktoś jak przekształcić postać ogólną funkcji kwadratowej na kanoniczną nie używając
delty? np. f(x)=x2−14x+1
28 paź 21:20
olekturbo:
q = f(p) = f(7) = 49−98+1= − 50
f(x) = (x−7)
2−50
28 paź 21:23
olekturbo: sorki, zamiast 50 powinno być 48 oczywiście
28 paź 21:24
28 paź 21:25
Janek191:
f(x) = x2 − 14 x + 1 = ( x − 7)2 − 48
28 paź 21:26
Tadeusz:
albo:
f(x)=x2−14x+49−49+1=(x−7)2−48
28 paź 21:28
5-latek: Witaj
Janek191 
tak można jak zrobiles bo jest 2* cośtam
ale jakby było np. 13x to już tak nie zrobisz
28 paź 21:29
Janek191:
g(x) = x2 − 13 x + 1 = ( x − 6,5)2 − 42,25 + 1 = ( x − 6,5)2 − 41,25
29 paź 07:42