prosze o sprawdzenie
Gandalf: prostokat o bokach 4 cm i 6cm obracamy wokol prostej zawierajacej os symetrii figury.
oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc otrzymanego walsc.rozpatrz dwa przypadki.
pierwszy przpadek:
r=3
h=4
Pc=2xπx21 = 42π
V=πx32x4=36π
drugi przpadek:
r=2
h=6
Pc=2xπx16 = 32π
V=πx22x6=24π
28 paź 20:47
sushi_gg6397228:
wzor na Pc walca =...
28 paź 20:50
Gandalf: 2πxr(r+h)
28 paź 20:50
sushi_gg6397228:
* to mnożenie
28 paź 20:52
Gandalf: 2π*r(r+h)
28 paź 20:53
5-latek: Nie używaj x do znaku mnożenia bo tylko masz przecież znak nad 8
28 paź 20:53
sushi_gg6397228:
brakuje jednostek
28 paź 20:54
Gandalf: V= cm3
Pc=cm2
28 paź 20:56
Gandalf: ale tak to dobrze wyszlo?
28 paź 20:59
sushi_gg6397228:
tak, do wzoru podstawić to chyba żadna filozofia
28 paź 21:01
Gandalf: ale i podstawienie do wzoru czasem sprawia problemy....mozna czasem sie pomylic

dzieki za
spawdzenie
28 paź 21:02
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 paź 21:09