Oblicz granice ciągu
matuzalem: Oblicz granice ciągu:
| 1 + e + e2 + ... + en−1 | |
| |
| 1 − e2n | |
28 paź 20:42
sushi_gg6397228:
co masz w liczniku ?
28 paź 20:45
matuzalem: dużo literek e?
28 paź 20:47
zombi: Wzór na sumę ciągu geometrycznego.
28 paź 20:49
Janek191:
a
1 = 1
q = e
Licznik
28 paź 20:49
matuzalem: dopiero poznałem że istnieje takie coś jak granica ciągów ale musze już zadanka liczyć
28 paź 20:50
zombi: Nie rób z granic czegoś mistycznego
28 paź 21:04
Janek191:
| | 1+e + e2 + ...+en −1 | | | |
an = |
| = |
| = |
| | 1 − e2n | | (1 − en)*(1 + en) | |
| | 1 − en | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | ( 1 − e)*( 1 − en)*( 1 + en) | | ( 1 − e)*( 1 + en) | |
28 paź 21:15