prawdopodobieństwo
olo: Rzucamy 5 razy monetą. obliczyć prawdopodobieństwo że co najwyżej 4 razy wypadnie orzeł.
| | 13 | |
Nie mam dostępu do odpowiedzi. Wyszło mi |
| może ktoś zweryfikować? |
| | 16 | |
28 paź 20:16
J:
nie wiem jak liczysz, ale:
najprościej policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego : wypadły same reszki
28 paź 20:18
olo: Ok. Ja to jednak liczyłem na około czyli żadnego orła 1 orzeł... 2,...3...,4... i błąd w
obliczeniach po prostu. Dzięki
28 paź 20:21
J:
IΩI = 2
5
IA'I = 1
| | 1 | | 1 | | 31 | |
P(A') = |
| , zatem: P(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
28 paź 20:22