mam problem z przykladem
historyk: Mam to rozwiazac
(×2+9)(×−1/2)(×2−2)=0
×2+9=0
×2=−9
Takie o przekreslone
Z srodkiem mam problem
A 3 tak
×2−2=0
×2=2
×=pierwiastek z 2 i x=minus piere z 2 a pyt jedt takie
Podaj liczbe pierwiastkow tego rowania
28 paź 19:50
olekturbo: :(

równanie ma 3 pierwiastki.
28 paź 19:51
sushi_gg6397228:
x−0.5=0
x=...
28 paź 19:52
historyk: A jak zrobic ten srodek z ta 1/2
28 paź 19:52
5-latek: No nie rob jaj
28 paź 19:53
historyk: 1/2:?
28 paź 19:54
olekturbo:
28 paź 19:54
5-latek:
28 paź 19:55
historyk: A czemu 3 pierwiastki
28 paź 19:55
5-latek: Zapytasz się jutro swojego nauczyciela
28 paź 19:56
historyk: A ty nie powiesz
28 paź 19:57
historyk: Pierwsze wyszlo −9 drugie 1/2 a 3 owszem sa pierwiastki ale 2
28 paź 19:59
5-latek: W poscie z 19:50 ile masz pierwiastkow ? no i x=0,5 to razem jest ile pierwiastkow ?
28 paź 19:59
historyk: Skad to 0, 5
28 paź 20:00
5-latek: No przecież z esrodka co nie potrafiles obliczyć
28 paź 20:02
historyk: Ale wyszlo 1/2 to jest 0, 5 zapuszesz to jakos zeby zczaila
28 paź 20:04
olekturbo: cięzki przypadek
28 paź 20:05
historyk: No wezcie koledzy pomozcie
28 paź 20:06
5-latek: | | 1 | |
Ja Ty doszlas do liceum skoro nie wiesz ze |
| =0,5 |
| | 2 | |
28 paź 20:06
historyk: To z to wiem napisalam to nawet 20 04 tylko skad tam pierwiastek
28 paź 20:09
5-latek: Pewnie za chwile strace cierpliwość

Masz takie równanie
(x
2+9)(x−0,5)(x
2−2)=0
Iloczyn dwóch lub kilu czynnikow jest rowny 0 gdy chociaż jeden z czynnikow jest rowny 0
a*b*c=0 ⇔ a=0 lub b=0 lub c=0
u nas a=x
2+9
b= x−0,5
c= x
2−2
wobec tego
x
2+9=0 to x
2=−9 to x∊∅ (bo nie ma takiej liczby która podniesiona do potęgi drugiej da −9 w
liczbach rzeczywistych
x−0,5=0 to x=0,5 (mamy już jeden pierwiastek
zobacz
(x
2+9)(x−0,5)(x
2−2)=0 wstawiamy za x=0,5
(x
2+9)(0,5−0,5)(x
2−2)=0
x
2+9)*
0(x
2−2)=0 to 0=0 prawda
teraz x
2−2=0 to x
2=2 to x=
√2 lub x=−
√2
Teraz jeśli za x do wyrażenia (x
2−2 ) wstawisz w/w wartość to wyrażenie x
2−2=0
28 paź 20:23
5-latek: Dokoncze to wtedy mamy
x=√2
(x2+9)(x−0,5)((√2)2−2)=0
(x2+9)(x−0,5)(2−2)=0
(x2+9)(x−0,5)*0= 0 to 0=0 prawda
TO sano będzie gdy x=−√2
Wiec ile masz tych pierwiastkow ?
28 paź 20:28
5-latek: Tylko mi nie mow za na darmo się opisałem
28 paź 20:44