*_*
Gandalf: Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego,ktorego k
krawedz boczna ma dlugosc 8, a pole powierzchni bocznej wynosi 288.
28 paź 19:43
sushi_gg6397228:
rysunek zrobiony ?
28 paź 19:47
Gandalf:
28 paź 19:52
sushi_gg6397228:
ile masz ścian bocznych i jakimi są figurami ?
28 paź 19:57
Gandalf: trzy sciany sa to trojkaty rownoramienne
28 paź 19:59
sushi_gg6397228:
źle
trójkąty są podstawami
28 paź 20:00
Gandalf: sorka,to 3 prostokaty
28 paź 20:02
sushi_gg6397228:
masz podane:
3*a*h= 288 oraz h=8
więc a=...
28 paź 20:04
Gandalf: a=12
28 paź 20:09
Gandalf: to pole calkowiete wyjdzie 354 a objetosc=1152,tak?
28 paź 20:15
sushi_gg6397228:
jaki trójkąt jest w podstawie ?
28 paź 20:17
Gandalf: rownoramienny jak sie nie myle
28 paź 20:18
sushi_gg6397228:
nie, w podstawie jest figura foremna, bo masz nazwę graniastosłup prawidlowy
28 paź 20:20
sushi_gg6397228:
figura foremna= wszystkie boki tej samej długości
28 paź 20:23
Gandalf: czyli rownoboczny
28 paź 20:23
sushi_gg6397228:
wzór na Pole jest ...
28 paź 20:23
Gandalf: p=a2√3 przez4
28 paź 20:26
sushi_gg6397228:
wiec PΔ=...
28 paź 20:27
Gandalf: 36√3
28 paź 20:28
sushi_gg6397228:
Pc= ...
28 paź 20:29
Gandalf: 72√3 + 288
28 paź 20:30
Gandalf: a v= 288√3 tak?
28 paź 20:32
sushi_gg6397228:
Pc= ok
V= ok
jeszcze na końcu trzeba dopisać jednostki
28 paź 20:35
Gandalf: dziekuje za pomoc

super
28 paź 20:36
5-latek: Pewnie z gotowca bys to zrozumial ?
28 paź 20:38
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 paź 20:39