nierówność podwójna
xyz: −6 ≤ x3 − x < 24
28 paź 19:32
sushi_gg6397228:
umiesz narysować y= x3−x ?
28 paź 19:34
5-latek: Do rozwiązania dwie nierownisci
1) x3−x<24
2) x3−x≥−6
Potem czesc wspolna rozwiazan
Zaczne CI 1
x3−x<24
x3−x−24<0 (szukaj pierwiastkow wśród dzielnikow wyrazu wolnego
28 paź 19:36
xyz: dziękuję bardzo!
28 paź 19:45
Mariusz:
Tutaj x=3 ale nie zawsze można znaleźć pierwiastek wśród dzielników wyrazu wolnego
Istnieje bardziej efektywny sposób rozwiązywania równań trzeciego stopnia
x3−x+6
x=−2
29 paź 22:42
pigor: ..., M−u patrz i myśl, a więc np. tak :
masz daną nierówność podwójną równoważna kolejno ::
−6 ≤ x3−x <24 ⇔ −6 ≤ x
3−x
i x
3−x< 24 ⇔
⇔ (L(x)= x
3−x+6 ≥0 i
L(−2)=0)
i (M(x)=x
3−x−24< 0 i
M(3)=0) ⇒
⇒ x
3+2x
2−2x
2−4x+3x+6 ≥ 0
i x
3−3x
2+3x
2−9x+8x−24 < 0 ⇔
⇔ x
2(x+2)−2x(x+2)+3(x+2) ≥ 0
i x
2(x−3)+3x(x−3)+8(x−3) < 0 ⇔
⇔ (x+2) (x
2−2x+3) ≥ 0
i (x−3) (x
2+3x+8) < 0 ⇔
⇔ (x+2) (x
2−2x+1+2) ≥ 0
i (x−3) (x
2+2x*
32+
94+5
34) < 0 ⇔
⇒ (x+2) ((x−1)
2+2) ≥0
i (x−3) ((x+
32)
2+5
34) < 0 ⇔
⇔ x+2 ≥0
i x−3< 0 ⇔ x ≥−2
i x< 3 ⇔
−2 ≤ x< 3 ⇔
x∊[−2 ;3).
30 paź 01:13
kot:
Wykorzystać Hornera

x
3−x+6≥0 ⇒ (x+2)(x
2−2x+3)≥0 , Δ<0 to x+2≥0 ⇒ x≥−2
i x
3−x−24<0 ⇒(x−3)(x
2+3x+8)<0 , Δ<0 to x−3<0 ⇒ x<3
(x≥2 i x<3) ⇒
x∊<−2,3)
30 paź 01:56