planimetria
Agata: W trójkącie ABC poprowadzono środkowe BD i CE. Oblicz pole trójkąta ABC, jeśli wiadomo, że
środkowe BD i CE są prostopadłe oraz |BD| = 12cm i |CE| = 8cm.
28 paź 19:32
Tadeusz:
... ciekawe zadanko

Zrób rysunek będzie łatwiej
| | 8*8 | |
a potem ... a potem |
| *2=64 |
| | 2 | |
28 paź 20:17
Tadeusz:
Prościej jest tak
2PΔBCE=PABC
28 paź 20:20
Tadeusz:
| | |CE|*|BS| | | 8*8 | |
a PΔBCE= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 paź 20:23
Eta:

Wiedząc ,że pole P(ADS)=8
oblicz pole :
1/ trójkąta ABC
2/ czworokąta EBFS
3/ trójkąta DCB
...................
28 paź 20:27