liczby zespolone na płaszczyźnie
K.A.P.: Naszkicuj na płaszczyźnie zespolonej te liczby, które spełniają: |z−3| + |z+3| = 10
Wychodzi mi okrąg, a chyba powinna elipsa...
28 paź 19:16
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia ?
28 paź 19:27
K.A.P.: z = a + bi
√(a−3)2 + b2 + √(a+3)2 + b2 = 10
(a−3)2 + b2 + (a+3)2 + b2 =100
wymnażam i ostatecznie:
a2 + b2 = 41
28 paź 19:36
sushi_gg6397228:
a wzory skróconego mnozenia nie obowiązują
(a+b)2 ≠ a2 +b2
28 paź 19:40
sushi_gg6397228:
u Ciebie
√25 + √36 = 11 / ()2
25 +36= 121 ?
28 paź 19:41
K.A.P.: No dobra, mój błąd. Więc jak to rozwiązać?
28 paź 19:43
sushi_gg6397228:
napisałem o 19.40
28 paź 19:44
K.A.P.: Ale wzory skróconego mnożenia w połączeniu z tymi pierwiastkami to jakaś masakra, nie rady
inaczej?
28 paź 19:48
sushi_gg6397228:
nie wymażesz gumką pierwiastka
trzeba dwa razy podnieść po kwadratu
28 paź 19:49
PW: Jest taka znana własność elipsy. Rysowanie elipsy z wykorzystaniem tej własności nazywa się
"sposobem ogrodnika". Wbija się dwa kołki w punktach F1 i F2 i zawiązuje na nich końce
sznurka o długości większej od |F1F2|. Patykiem napinającym sznurek rysuje się elipsę.
Rozpatrywane zadanie o tym właśnie opowiada: punkt z ma sumę odległości od punktów
F1 = (−3,0) i F2 = (3,0)
równą 10 (więcej niż odległość |F1F2| = 6).
Odpowiedź więc brzmi: punkty z spełniające badane równanie należą do elipsy o równaniu:
... (tu trzeba trochę wiedzieć o elipsie, ale za to nie trzeba liczyć tych "kwadratów")
28 paź 20:09
Mila:

Równanie elipsy:
|z−3| + |z+3| = 10
F
1=(−3,0), F
2=(3,0) ogniska elipsy
|F
1F
2|=10>6 równanie przedstawia elipsę.
2c=6, odległość ogniskowa
c=3
2a=10, a=5 półoś duża
c
2=a
2−b
2
9=25−b
2
b=4 półoś mała
Elipsa o równaniu:
====================
Liczymy czy wyjdzie to samo Twoją metodą:
√(x−3)2+y2+
√(x+3)2+y2=10
√(x−3)2+y2=10−
√(x+3)2+y2 /
2
x
2−6x+9+y
2=100−20
√x2+6x+9+y2+x
2+6x+9+y
2⇔
−6x=100−20*
√x2+6x+9+y2+6x⇔
20
√x2+6x+9+y2=100+12x /:4
5
√x2+6x+9+y2=25+3x /
2
25*(x
2+6x+9+y
2)=625+150x+9x
2
25x
2+150x+225+25y
2=625+150x+9x
2
16x
2+25y
2=400 /:16
================
28 paź 20:52
K.A.P.: Dziękuję bardzo
28 paź 21:09
Mila:

Poczytaj o elipsie.
28 paź 21:10