oblicz wysokość i pole rombu wiedząc, że krótsza przekątna ma długość 8cm, a obw
gaczor: oblicz wysokość i pole rombu wiedząc, że krótsza przekątna ma długość 8cm, a obwód rombu wynosi
48cm
28 paź 19:15
5-latek: Zrob rysunek i pomysl
Jeśli obwod rombu =48cm to ile wynosi bok rombu ?
28 paź 19:17
K.A.P.: 48 cm = 4a ⇒a=12 cm
122 = 42 + (f/2)2
144 = 16 + (f2/4)
f2/4 = 128
f2 = 512 ⇒f = 16√2
P = (8*16√2)/2 = 64√2 cm2
h = P/a ⇒64√2/12
28 paź 19:29
5-latek: Tylko przepiszse a i ta g,,,,,,, o z tego będzie wiedział
28 paź 19:31