procenty
lalka: Bank reklamuje "lokatę dynamiczna − oprocentowanie lolat nawet do 12%", ale w istocie stosuje
progresywne oprocentowanie wkładu, po każdym miesiącu podnosząc je o 1 punkt procentowy i
zaczynając od 1% w pierwszym miesiącu. Kapitalizacja odsetek następuje co miesiąc. Jakie jest
oprocentowanie efektywne

?
Pomoże ktoś? Nie wiem jak się za to zabrac


28 paź 19:15
sushi_gg6397228:
jak nie znasz wzorów to liczysz na piechote
zacznij np
K0=1000zł
28 paź 19:21
lalka: A jest na to jakiś wzór

? Bo w minute na kartkowce bez wzoru nie da rady
28 paź 19:36
sushi_gg6397228:
na pewno nie zdarzysz w 2 minuty tego wpisać na kalkulator naukowy
28 paź 19:44
sushi_gg6397228:
piszesz:
wzór na pierwszy miesiąc* wzór na drugi miesiąc* ...* wzór na 12−ty miesiąc
28 paź 19:47
lalka: Nie wiem czy wiesz, ale nie każdy pozwala używać takich kalkulatorow... Tylko ze tutaj nie mam
podanej kwoty początkowej wiec jak mam to liczyć? mógłbyś podać chociaż wzór na 1 miesiąc

?
28 paź 19:52
sushi_gg6397228:
p− oprocentowanie w skali roku
m− ilość kapitalizacji w ciągu roku;
| | p | |
u nas m=12, |
| oprocentowanie na jeden miesiąc |
| | m | |
28 paź 19:56
zagubiona: Dziekuje

a na 2 miesiąc będzie do potęgi 2
28 paź 20:36
sushi_gg6397228:
zapisz to na przykładzie liczbowym, a potem na wzorach
damy p=24%, m = 12
ile wyniesie % za kazdy miesiąc
28 paź 20:42