Zbiór cyfr prawdopodobienstwo
żary234: Dany jest zbiór cyfr : (3,4,5,6,7). Losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry,tworzymy w ten
sposob liczbe trzycyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymamy liczbe mniejsza od 476
28 paź 19:03
28 paź 22:23
PW:
Zdarzenia elementarne można utożsamić z 3−elementowymi różnowartościowymi ciągami o wyrazach ze
zbioru {3, 4, 5, 6, 7}. Obliczmy (bo wygodniej chyba) liczność zdarzenia przeciwnego A'.
A' − zdarzenie "utworzona liczba to 476 lub większa".
A' składa się z następujących zdarzeń elementarnych:
a) (4, 7, 6) (1 zdarzenie)
b) (5, x, y), gdzie x, y ∊ {3, 4, 6, 7} (4·3 = 12 zdarzeń)
c) (6, x, y), gdzie x, y ∊ {3, 4, 5, 7} (4·3 = 12 zdarzeń)
d) (7, x, y), gdzie x, y ∊ {3, 4, 5, 6} (4·3 = 12 zdarzeń)
|A'| = 1 + 3·12 = 37.
Wszystkich zdarzeń elementarnych jest 5·4·3 = 60, czyli |Ω| = 60.
Wszystkie wyniki losowań są jednakowo prawdopodobne (można zastosować tzw. klasyczną definicję
prawdopodobieństwa), a więc
| | |A'| | | 37 | |
P(A') = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 60 | |
Jak wiadomo P(A) = 1− P(A'), zatem
28 paź 22:33
Eta:
.........
Mniej przypadków bez wprowadzania zdarzenia przeciwnego
a) (3,x,y) x,y∊{4,5,6,7} 1*4*3= 12 zdarzeń
b) (4,x,y) x,y∊{3,5,6,7} 1*3*3= 9 zdarzeń
i zostają tylko takie : 453, 475 −−− 2 zdarzenia
28 paź 22:43
Eta:
Poprawka chochlika

i zostają tylko takie : 4
73, 475
28 paź 22:46
PW: Rutyna nie jest dobrą sojuszniczką, masz rację

Ale przynajmniej się starałem
28 paź 22:51