nuskaaa: chodzi mi o x2 +6+9≤0 prosze pomożcie
27 paź 19:15
marcin: mi wydaje sie ze znów jest błąd...
nie powinno byc: x
2+6x+9≤0
27 paź 19:20
nuskaaa: tak powinno byc
27 paź 19:22
marcin: Δ=b2-4ac
b=6
a=1
c=9
Δ=0
x= -3
27 paź 19:26
nuskaaa: tez mi tak wyszło

ale oba miejsca zerowe mają wynik -3 a jak parabole narysować?
27 paź 19:27
marcin: ta parabola ma jedno miejsce zerowe: -3
i ta parabola tylko w tym punkcie dotyka osi x i jest skierowana ramionami do góry
27 paź 19:30
27 paź 19:35
matius: tak, wierzchołek tej paraboli będzie stykał się z osia x, i będzie zarazem miejscem
zerowym (jednym jedynym w tym zadaniu)
27 paź 19:58