Dowód WTF dla n=4
lwg: Nie podważam faktu, że dowód na fałszywość równania X
4 + Y
4 = Z
2 zastępuje dowód WTF
dla n=4. Pierre de Fermat nie udowodnił swojego twierdzenia dla n=4, co podkreślił
prof. dr hab. Władysław Narkiewicz w WIADOMOŚCIACH MATEMATYCZNYCH (1993r.).
Prof. dr hab. Paweł Gładki mija się z prawdą. Napisał bowiem, że
"... i dla n=4. W tym ostatnim przypadku dowód został podany już przez Fermata ... ." [G]
oraz, że "Fermat w istocie udowodnił trochę inne twierdzenie, dowodząc nieistnienia trójkąta
prostokątnego o całkowitych bokach i polu będącym kwadratem liczby naturalnej, ale po drodze
jego rozumowanie daje następujący rezultat:
Tw. Równanie X
4 + Y
4 = Z
2 nie ma rozwiązań właściwych." [G]
[G]
http://www.math.us.edu.pl/~pgladki/faq/node135.html
Uwielbiam przyjęcie (założenie), że X jest liczbą nieparzystą, ale niech Y będzie nieparzyste,
przy X parzystym. Przyjmujemy, że 4 nie dzieli X. Skoro X
2 = 2uv i Y
2 = u
2 − v
2,
to v jest podzielne przez 4, przeto liczba X musi się dzielić przez 4, co stoi w sprzecznośći
z warunkiem, że 4 nie dzieli X. c.b.d.u.
To kończy dowód dla n=4. Wobec tego zbędna jest w [G] tzw. metoda regresji kwadratów.
Dla każdej właściwej trójki pitagorejskiej istnieje dokładnie jedna para względnie pierwszych
liczb naturalnych u>v takich, że u−v jest nieparzysta. Założyliśmy, że trójka X,Y,Z spełnia
równanie
X
4 + Y
4 = Z
2, więc liczba Z jest ściśle określona przez sumę u
2 + v
2 = Z przy
tych samych względnie pierwszych liczbach u i v.
Warunek, że 4 nie dzieli X jest bez szkody dla dowodu.
Dlaczego Wielcy uciekli od hipotezy przy Z
4 ? Dlatego, że wtedy mamy u
2 + v
2 = Z
2,
co wyklucza dalsze podstawianie liczb za liczby u i v jako parę, tę dokładnie jedną parę,
dowolną ale jedną. Wtedy liczba nieparzysta u musi być jednocześnie przeciwprostokątną
i przyprostokątną w drugim równaniu przy tych samych u i v, co kończy dowód dla n=4, gdy 4
dzieli X. c.b.d.u.
Nie kończy?
No to mamy jak w mojej pracy
http://vixra.org/pdf/1403.0275v1.pdf , gdzie 4 dzieli n, bo n=4.
I nie ma tu znaczenia czy 4 dzieli Y (tamże Y jest parzysta).
Powyższe wnioski stanowią jedną z największych sensacji naukowych XXI wieku.
Leszek W. Guła