a
izii: Ciąg rekurencyjny
a1=2
an+1=5an dla n≥1
Podaj wzór ogolny
28 paź 18:36
PW: Pierwszy wyraz ciągu to liczba 2. Każdy następny wyraz powstaje z poprzedniego w wyniku
pomnożenia przez 5. Nie brzmi znajomo?
28 paź 18:51
izii: Właśnie średnio.
Bo an=a1*q tak ?
Więc an=2q ?
28 paź 19:07
izii: an=2qn ?
28 paź 19:08
J:
an = 2*5n −1
28 paź 19:10
izii: Dziękuję. Faktycznie ...
28 paź 19:11
izii: A jeżeli mam ciąg
C
n=5n−10+2*5
n−1 i mam sprawdzić monotoniczność to :
C
n+1=5n−5+2*5
n
| | 8 | |
Cn+1−Cn=5n−5+2*5n−5n+10−2*5n−1=5+2*5n−2*5n:5=5+2*5n(1−1:5)=5+ |
| *5n |
| | 5 | |
Więc ciąg jest rosnący ?
28 paź 19:16
izii:
28 paź 19:29
J:
28 paź 19:35
izii: Dziekuję
28 paź 19:41