| 2 | 20 | |||
6, 666... = 6 | = | |||
| 3 | 3 |
| 400 | ||
(6, 666... )2 = | ||
| 9 |
| 4 | 400 | |||
44,444... = 44 | = | |||
| 9 | 9 |
| 1 | ||
x2+ | =14 | |
| x2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
x3+ | =(x+ | )*(x2−x* | + | )=(x+ | )*(14−1)= | |||||
| x3 | x | x | x2 | x |
| 1 | ||
=13*(x+ | ) | |
| x |
| 1 | ||
Teraz trzeba obliczyć wartość (x+ | ) | |
| x |
| 1 | ||
x2+ | =14⇔ | |
| x2 |
| 1 | 1 | |||
(x+ | )2−2*x* | =14 | ||
| x | x |
| 1 | ||
(x+ | )2−2=14 | |
| x |
| 1 | ||
(x+ | )2=16 | |
| x |
| 1 | ||
(x+ | )=4 | |
| x |
| 1 | ||
x3+ | =13*4=52 | |
| x3 |