wyznacz wszystkie wartości parametru a nalezacego do R
Yoza: wyznacz wszystkie wartości parametru a nalezacego do R, dla ktorych równanie
2x + 2x−1 + 2x−2 +.. .=22x−1 + a
ma jedno rozwiązanie
a wiec jest to zapewne szereg geometryczny, ale nie wiem jak to ruszyc dalej
28 paź 18:05
Janek191:
a
1 = 2
x
q = 0,5
więc
| | a1 | | 2x | |
L = |
| = |
| = 2*2x = 2 x +1 |
| | 1 − q | | 1 − 0,5 | |
28 paź 18:09
Janek191:
2x +1 = 22 x −1 + a
2*2x − 0,5*(2x)2 − a = 0 / *( − 2)
(2x)2 − 4*2x + 2a = 0
Δ = 16 − 4*1*2a = 0
28 paź 18:12
Yoza: dzieki
28 paź 19:00