zapis symboliczny
runger: Uczeń potrafi podać zapis symboliczny wybranych liczb, np. liczby parzystej, liczby
nieparzystej, liczby podzielnej przez daną liczbę całkowitą, wielokrotności danej liczby;
zapis liczby, która w wyniku dzielenia przez daną liczbę naturalną daje wskazaną resztę
l. parzysta = 2k
l. nieparzysta = 2k+1
i dalej nie mam kompletnie pojęcia jak to zapisać. Pomoże ktoś?
28 paź 17:53
Janek191:
k − liczba całkowita
l = k*n
−−−−−−−−−−−−−−
a − dana liczba
l1 = n*a
−−−−−−−−−−−
r − reszta
a − dana liczba naturalna
l2 = n*a + r
28 paź 17:56
Janek191:
Oczywiście n ∊ ℕ1
28 paź 17:57
PW: Zdaje się, że cytujesz podstawę programową. Wszystkie te rzeczy musiały być na lekcjach.
28 paź 18:00