jak
granica: http://prntscr.com/8wbrn6 − wyciągam n
2 w liczniku i n w mianowniku, skracam i zostaje mi
| | n(−7) | | n | | −7 | | −7 | |
lim |
| potem rozbijam, czyli |
| * |
| = −∞* |
| = −∞? |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 paź 17:20
Aga1.: | −7n | | n | |
| = |
| *(−7}→∞*(−7)→−∞, gdy n→∞ |
| 3 | | 3 | |
28 paź 17:28
Janek191:
| | 2 − 5 n + 7 n2 | |
an = |
| = dzielimy licznik i mianownik przez n |
| | 3 n + 2√n | |
| | 2n − 5 + 7 n | |
an = |
| |
| | 3 + 2√n | |
więc
| | 0 − 5 + ∞ | |
lim an = |
| = +∞ |
| | 3 + 0 | |
n→
∞
28 paź 17:28
granica: @janek, ale dlaczego np. nie mogę wyciągnąć największej potęgi, czyli n2?
28 paź 17:33
Janek191:
Możesz , ale w liczniku i w mianowniku
28 paź 17:36
ciagi: aha, czyl nie mogę sobie w liczniku wyciągnąć np. n a potem w mianowniku n2. W sumie nigdy się
nad tym nie zastanawiałem. Dopiero w tym przykładzie jakoś chciałem tak zrobić
28 paź 19:03