rownanie trygonometryczne
niecwiec: 4sin2x − sinxcosx + 3 cos2x = 3
28 paź 17:14
niecwiec: kombinuje kombinuje i w końcu doszedłem do takiego czegoś:
cos2x + sin2x = 1
i utknąłem, jak zwykle...
28 paź 17:41
Mila:
4sin
2x − sinxcosx + 3*(1−sin
2x) = 3⇔
4sin
2x−sinx*cosx+3−3sin
2x=3⇔
sin
2x−sinx*cosx=0
sinx*(sinx−cosx)=0
sinx=0 lub sinx=cosx
| | sinx | | π | |
x=kπ lub |
| =1 ( możesz podzielić przez cosx,, bo x= |
| +kπ nie spełnia tego |
| | cosx | | 2 | |
równania)⇔
28 paź 18:02
niecwiec: dziękuje
28 paź 18:08
Mila:
28 paź 18:23