macierze
aaa: proszę o pomoc
Mam rozwiązać to równanie:
|−9 16| |−4 6| |−1 3|
|13 −14| = |−1 1| *X*| 2 0|
Przepraszam za taki zapis. No i teraz macierz odwrotną stosowałam, ale wynik nie wychodzi
dobry...
28 paź 17:09
aaa:
28 paź 17:20
aaa: proszę o pomoc
28 paź 19:17
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
28 paź 19:19
aaa: ooo cześć, już piszę
28 paź 19:24
aaa: Nie będę pisać tych kresek, bo wolno idzie...
−4 6
−1
−1 1
|A|=−4+6=2
D
A= 1 1
−6 −4
1 −4
12 −2
28 paź 19:28
sushi_gg6397228:
dla macierzy 2x2 jest taki trik
a b
c d
to odwrotna
d −b
−c a
| | 1 | |
i domnozyć na |
| |
| | wyznacznik A | |
28 paź 19:32
aaa: więc chyba dobry wynik w tym
28 paź 19:37
sushi_gg6397228:
to mnozysz teraz przez to co jest po lewej strone równania
B=AXC
pamietaj A−1* B = XC
28 paź 19:39
aaa: chwila
28 paź 19:55
aaa: wyszło
−43,5 50
−30,5 36
28 paź 19:57
aaa: dobrze?
28 paź 19:57
sushi_gg6397228:
ja od początku 0,5 wyrzuciłem przed macierz i nie bawię się ułamkami
−87 100
−61 72
28 paź 19:59
aaa: ok, to robię teraz "2" część
28 paź 20:04
aaa:
−1 3
−1
2 0
|A|=−6
−2 −1
28 paź 20:07
aaa: tak?
28 paź 20:07
sushi_gg6397228:
i jedziemy
28 paź 20:09
aaa: | | 1 | |
czyli przed całość − |
| |
| | 12 | |
i mnożenie, wyszło mi:
−200 −161
−144 111
tak?
28 paź 20:13
aaa: Ok, zgadza się z odpowiedziami

Dziękuję Ci
28 paź 20:15
aaa: Musiałam chyba się za każdym razem gubić w ułamkach, dzięki.
28 paź 20:16
sushi_gg6397228:
na zdrowie
28 paź 20:17
sushi_gg6397228:
−200 161
−144 111
28 paź 20:19
aaa: znaczy tak, zauważyłam akurat przy pisaniu na papierze
28 paź 20:25
aaa: a jak mam takie coś:
(X*A+B)T=D
to jak?
28 paź 20:29
aaa: A, B, D to macierze
28 paź 20:29
sushi_gg6397228:
trzeba się pozbyć "T"
28 paź 20:30
28 paź 20:31
aaa: czyli DT
28 paź 20:37
aaa: a tam będzie X*A+B
28 paź 20:37
sushi_gg6397228:
chyba tak najłatwiej
bo się bawić w (X*A)T + BT
28 paź 20:40
aaa:
1 0 0
−1
1 9 2
−2 0 1
9 0 0
18 0 9
28 paź 20:58
aaa: tak?
28 paź 20:58
sushi_gg6397228:
to A*A−1= I wyszło tyle ?
28 paź 21:02
aaa: X*A+B=DT
X*A=DT−B
X=(DT−B)*A−1
i to jest to A−1
28 paź 21:07
sushi_gg6397228:
trzeba policzyć A* A−1 jak wyjdzie macierz jednostkowa, to znaczy ze A−1 jest dobrze
policzone
28 paź 21:10
aaa: dobrze wyszło wg moich obliczeń
28 paź 21:13