suma ciągów
ciagi: Suma ciągów − czy poprawie rozwiązany przykład?
Pytam tylko o sposób. Było to zadanie domowe i na zajęciach było liczone trochę inaczej, ale
wynik ten sam. Dlatego własnie pytam, czy tak samo rozwiązywać inne, podobne przykłady.
lim n√2*3n + 4*7n
n√4*7n ≤ n√2*3n + 4*7n ≤ n√4*7n + 4*7n
lim n√4*7n = lim n√4 n√7n = 1 * 7 = 7
lim n√4*7n + 4*7n = lim n√2*4*7n = 1 * 1 * 7 = 7
28 paź 16:51
Aga1.: 2Xtak
28 paź 17:34
Janek191:
I trzeba dodać, że z tw. o trzech ciągach lim n√ 2*3n + 4*7n = 7
n→∞
28 paź 17:34
ciagi: Dobra, a jak rozwiązać taki przykład?
n√2n+3
28 paź 17:37
Janek191:
Podobnie
an = n√2n cn = n√ 4 n
an ≤ n√ 2 n + 3 ≤ cn
itd.
28 paź 17:39
ciagi: okey, lewą stronę bym wiedział, ale jak doszedłeś do prawej?
28 paź 17:58