Kolejność działań
Zosia: Witam , mam trochę nietypowe pytanie. Jaka jest kolejność działań przy przekształceniu wykresu
funkcji
np. logarytmicznej.
Mam taki przykład : I log3(x−2)I − na to wartość bezwględna , lub
f(x) = log2 (IxI−1) ?
28 paź 16:06
misiak:
kolejność zależy od wzoru funkcji;
1. f(x)= I log
3(x−2)I
rysujemy kolejno : y=log
3x
y=log
3(x−2) przesunięcie w prawo o 2 jednostki
y=|log
3(x−2)| narzucamy wartość bezwzględną
https://matematykaszkolna.pl/strona/2334.html
28 paź 17:41
misiak:
2. f(x)=log2(|x| −1)
kolejno: y=log2x
y=log2(x−1) przesunięcie w prawo o 1 jednostkę
y=log2(|x| −1) narzucamy wartość bezwzględną na argument
gdybyśmy zmienili tutaj kolejność to mielibyśmy:
y=log2x
y=log2|x|
y=log2|x−1|
28 paź 17:46