granica wzor e
banal: Jak rozwiązać taki przykład.. Zatrzymałem się w tym miejscu:
| | 1 | | 1 | |
lim(1+ |
| ) = lim((1+ |
| )n+2)co będzie tutaj? 1? |
| | n+2 | | n+2 | |
28 paź 15:44
J:
| | 1 | | n | |
= lim (1+ |
| )n+2)k , gdzie: k = |
| = ek = e1 = e |
| | n+2 | | n+2 | |
28 paź 15:53
banal: no, ale co z tym k zrobić? skąd mam wiedzieć jaką ma wartość? obliczyć osobno, czy jak?
28 paź 16:01
banal: i jeszcze coś.. w potędze 1 zastępujemy zawsze n−ką?
28 paź 16:02
banal: Dobra, przeanalizowałem i w sumie wynik można napisać bez przekształcana, ale ja wolałbym tym
dłuższym sposobem.
28 paź 16:10