Ile jest liczb pieciocyfrowych POMOCY
Caroline: Ile jest liczb pieciocyfrowych , w ktorych zapisie dokladnie 2 razy wystepuje cyfra 0 , a suma
cyfr jest rowna 5.
Jakies pomysly ?
28 paź 15:23
Caroline: wypisalam takie liczby i zbytnio nie wiem co dalej zrobic

1,1,0,0,3
1,0,0,3,1
1,0,0,1,3
1,0,0,2,2
2,0,0,1,2
2,0,0,2,1
28 paź 15:27
J:
nie tak ...
XOOXX
XOXOX
XOXXO
XXOXO
XXXOO
teraz w miejsce X podstawiaj: (1,1,3) lub (2,2,1)
28 paź 15:31
J:
| | 3! | |
albo policz: 2 nawiasy , kazdy daje |
| układy i 5 rozstawień ( poprzedni post ), |
| | 2! | |
| | 3! | |
czyli: = 2 * 5 * |
| = 30 |
| | 2! | |
28 paź 15:36
Caroline: w odpowiedziach jest 36 :<
28 paź 15:38
J:
| | 3! | |
racja .... zjadłem układ: XXOOX ... czyli: 2*6* |
| = 36  |
| | 2! | |
28 paź 15:39
Caroline: moglbys mi powiedziec jeszcze skad wzielo sie to dzialanie ?
28 paź 15:42
J:
patrz 15:36 .. tylko jest 6, a nie 5 możliwych układów
| | 3! | |
dla każdego z 6 układów masz dwie możliwości (nawiasy) , a każdy z nich daje |
| |
| | 2! | |
wariacji z powtórzeniami:
28 paź 15:47
Mila:
1||0013
2||0012
−−−−−−−−−
1||0022
3||0011
−−−−−−−−−−−
| | 4! | | 4! | |
2*( |
| )+2* |
| =2*12+2*6=36 |
| | 2! | | 2!*2! | |
28 paź 18:17