rownanie trygonometryczne
niecwiec: sinx − cosx = 1
28 paź 14:30
J:
| | π | |
skorzystaj z: cosx − sinx = √2sin( |
| − x) |
| | 4 | |
28 paź 14:39
olekturbo: sinx−sin(90−x) = 1
i wzor na roznice sinusow
28 paź 14:49
28 paź 14:51
olekturbo: tzn pomnoz
28 paź 14:52
pigor: ..., albo tak :
sinx−cosx=1 ⇔ 1+cosx−sinx=0 ⇔ 2cos
2x2−2sin
x2cos
x2=0 ⇔
⇔ cos
x2(cos
x2−sin
x2)=0 ⇔
⇔ cos
x2=0 v (cos
x2≠0 i cos
x2=sin
x2) ⇔
⇔
x2=
π2+kπ v tg
x2=1 ⇔
x=π+2kπ v
x2=
π4+sπ ⇒
⇒
x=π2+2sπ i tyle, choć można by się jeszcze pobawić w
optymalizacje rozwiązania tego równania (z dwóch rodzin zrobić j...

edną )
28 paź 15:21
niecwiec: thx
28 paź 18:08