Udowodnienie praw De Morgana,dyskretna
Zonc: Witajcie, mam do udowodnienia prawa De Morgana oraz prawo podwójnej negacji.
(x')' = x
(x + y)' = x' * y'
(x*y)' = x' + y'
I za nic nie wiem jak za to się zabrać, wiem jedynie że muszę wykorzystać postulat 5(element
dopełniający)
Ktoś pomoże ?
28 paź 13:49
Zonc: Nikt nie da rady ?
28 paź 20:38
Janek191:
p ∼ p ∼ (∼ p)
1 0 1
0 1 0
więc
p ≡ ∼ (∼ p)
==========
28 paź 20:56
Janek191:
Jakieś dziwne zapisy
28 paź 20:57
Zonc: Nie według tablicy prawd, tylko poprzez przekształcenia.
Takie zapisy nam wprowadzili
+ oznacza lub
* oznacza i
29 paź 14:05
Zonc: Może ktoś jeszcze spróbuje ?
30 paź 15:11
30 paź 15:18
Mila:
x∊(X')'⇔x∉X'⇔x∊X
30 paź 23:02