Meteoda Newtona i Siecznych
Anon: Witam, mam za zadanie rozwiązać równanie nieliniowe swego pomysłu
Metodą Newtona (stycznych)
Metodą Siecznych
Wymyśliłam równanie
x3+3x+3=0
Z tym że w metodzie siecznych potrzebuję zakresu, zaś w metodzie Newstona x0. Przynajmniej tak
zrozumiałam po obejrzeniu kilku przykładowych filmików. Niestety muszę bazować na wykładzie,
który nie ma żadnych przykładów, a opierając się na samej teorii strasznie trudno mi to
zrozumieć.
28 paź 12:28
Anon: Zjadłam pytanie. Przepraszam!

Chciałam dowiedzieć się czy zakres i x
0 są niezbędne do obliczenia tymi metodami? Czy mam je
sama przyjąć? Jeśli tak to w jaki sposób, aby wyniki dało się porównać i były miarodajne.
28 paź 12:29
PW: Najpierw znaleźć (zupełnie dowolnie, intuicja podpowie) dwa iksy − dla jednego W(x1) < 0, dla
drugiego W(x2) > 0. Wedle twierdzenia Darboux (założenia są spełnione) mamy wtedy pewność, że
pierwiastek wielomianu (co najmniej jeden) znajduje się w przedziale (x1, x2).
Byłoby głupie szukać pierwiastka w okolicy x0 = 10 (dlaczego?)
28 paź 14:22
Anon: Czy jeśli zdecydowałam się na x
0=2 dla metody Newtona i [x
0,x
1]=[2,3] dla Metody Siecznych
to mogę ich wynik w jakiś sposób porównać? Wychodzą dość zbliżone.
2
19 dla Metody Newtona
2
116 dla metody Siecznych
Ogólnie zrobiłam zadanie i jesli byłbyś tak miły to z chęcią wrzucę zdjęcie
28 paź 15:08
henrys: W(2)>0 i W(3)>0, więc te punkty nie pasują, ale np. W(−1)<0, a W(0)>0 już bardziej
28 paź 15:14
Anon: Przy takich założeniach wychodzi mi że
x3−3x−3 równanie nieliniowe
xi=xi−1 − f(xi−1)(xi−1 − xi−2)f(xi−1)−f(xi−2)
[x0,x1] = [−1,0]
xi−1=0 xi−2=−1
f(xi−1)=f(0)=−3
f(xi−2)=f(0)=−1+3−3=1
x=0−−3*(0−(−1))−3−(−1)=0
28 paź 15:33
28 paź 15:36