układ równań 3 niewiadome
Meni: Pomoże ktoś rozwiązać ten układ równań? Jakieś wskazówki ?
28 paź 11:42
Meni: dzieki wielkie, myslalam ze mozna tu liczyc na pomoc
28 paź 11:54
Mac:
Właśnie chodzi o to, żebyś zaczęła myśleć
28 paź 12:05
J:
| | y | | y | |
z pierwszego: |
| = 2 lub |
| = − 2 |
| | x | | x | |
| | z2 | | z2 | |
wstawiasz do drugiego: 1 − |
| = 0 lub −1 − |
| = 0 ( sprzeczność) |
| | y2 | | y2 | |
⇔ y
2 = z
2 ⇔ y = z lub y = − z ... i kombinuj dalej
28 paź 12:14
pigor: ..., dany układ przy x≠0 i y≠0 i z≠0 jest ⇔
⇔ 4x
2−y
2=0 i y
3−2xz
2=0 i 2z
3−2y=0 ⇔ 2|x|=|y| i y=z
3 i z
9−2xz
2=0 ⇔
⇔ (y=2x v y= −2x) i z
7=2x i y=z
3 ⇔ y
2*
3√y=2x i (1= y
3√y v 1= − y
3√y) ⇒
⇒ (y=1=z v y= −1=z) i (x=
12 v x= −
12) ⇔
⇔ (x,y,z)= (
12,1,1) v (x,y,z)= (−
12,1,1) v
v (x,y,z)= (
12,−1,−1) v (x,y,z)= (−
12,−1,−1) ⇔
⇔
(x,y,z)∊{ (12,1,1), (−12,1,1), (12,−1,−1), (−12,−1,−1) } . ...

o ile gdzieś o czymś " nie zapomniałem" co mi się zdarza,
a podstawiać by sprawdzić, przepraszam, ale mi się ...

nie chce .
28 paź 14:14