Płaszczyzna zespolona
Benny: Rozwiązać:
arg(z
2)=2*argz−2kπ ⇔ arg(z
2)=2φ−2kπ
Pamiętamy, że kąt musi być przedziału [0;2π) ⇒ 0≤2φ<2π
dla k=0 mamy:
dla k=1
No niby wszystko ok, ale zastanawia mnie jedno. Skoro 2φ jest z przedziału [0;2π) to φ musi być
z przedziału [0;π), ale jednak na ćwiczeniach wyszło nam dla tego k=1.
Czy trzecia linijka jest dobrze czy powinno być, że 0≤φ<2π?
28 paź 10:44
J:
0 ≤ 2argz + 2kπ ≤ (π/4) ⇔ −kπ ≤ argz ≤ (π/8) − kπ .... i biorąc pod uwagę fakt,że:
| | π | |
0 ≤ argz < 2π...... mamy: 0 ≤ argz < |
| |
| | 8 | |
28 paź 11:31
Benny: Czyli jak to będzie z tym k=1(u Ciebie −1)? Pani doktor wprowadziła w błąd?
28 paź 13:05
J:
u mnie jest: k = 0 ... ale teraz widzę,że zjadłem: k = −1 ( też spełnia warunek )
28 paź 13:13
J:
| | π | |
Dla: k = 0 0 ≤ argz ≤ |
| |
| | 8 | |
| | 9 | |
Dla: k = −1 π ≤ argz ≤ |
| π |
| | 8 | |
28 paź 13:22
Benny: Rozumiem, że błędny zapis jest u mnie na górze, że 0≤2φ<2π. Powinno być 0≤φ<2π, tak?
28 paź 13:24
J:
| | π | | π | | π | |
0 ≤ 2*φ + 2kπ ≤ |
| ⇔ −2kπ ≤ 2*φ ≤ |
| − 2kπ ⇔ − kπ ≤ φ ≤ |
| − kπ |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
czyli: k = 0 lub k = − 1
28 paź 13:29
Benny: To akurat wiem chodzi mi o to, że 0≤argz<2π. Czy to mam zapisać jako 0≤2φ<2π czy 0≤φ<2π. Jak to
pierwsze, to po podzieleniu przez 2 dostaniemy sprzeczność z drugim rozwiązaniem.
28 paź 13:31
J:
0 ≤ argz < 2π ⇔ 0 ≤ φ < 2π
( argz = φ , a nie argz = 2φ)
28 paź 13:34
Benny: wszystko jasne
28 paź 16:31