granica
jaro: granica typu sinx/x
Witam, nie mam pewności co do takich granic:
1) limx−>2+, sinxx2
2) limx−>0+, sin(3x2)sin5x
w 2) rozpisuję x2 jako x*x, następnie mnożę górny sinus przez 3 aby dał jeden i na dole tak
samo, w efekcie wychodzi 3x5, czyli przy limx−>2+ wychodzi +∞.
W 1) robię tak samo z tym że x2 jest w mianowniku. W efekcie otrzymuję 1x, czyli przy
limx−>2+ wychodzi jedna druga.
Nie jestem jednak pewien czy moje rozumowanie jest poprawne i byłbym wdzięczny za
potwierdzenie/korektę tych rozwiązań.
28 paź 09:47
J:
| | sin2 | |
1) jeśli dobrze przepisane.... = |
| |
| | 4 | |
| | sin3x2 | | 3x | | 3x2 | | 3x | |
2) = lim |
| * |
| * |
| = [1*1* |
| ] = 0 |
| | 3x2 | | sin3x | | 3x | | 3 | |
28 paź 10:09
jaro: Dzięki!
28 paź 10:58