Funkcja liniowa, parametr, 1 i 3 cwiartka ukladu
tony67: Funkcja liniowa, parametr, 1 i 3 cwiartka ukladu
Chcislbym Was dopytac o nastepujace zadanie:
Dana jest funkcja (m+2)x + m2 −4
1. Znalezc takie rzeczywiste m, ze wykres przechodzi tylko przez 1 i 3 cwiartke.
2. Znalezc takue m, dla ktorych miejsce zerowe f. znajduje sie w przedziale <3m−6; 3m+10>.
Ad1
Czy to beda warunki m + 2 > 0 oraz m2 − 4 = 0?
Ad2 czy mam przyrownac do 0 i wyciagnac x?
x = [−(m−2)(m+2)]/[m+2] = −m + 2
I dalej przyrownac do krancow przedzialu?
−m+2 >= 3m −6 oraz −m + 2 <= 3m + 10?
Z gory dziekuje za weryfikacje
27 paź 23:39
olekturbo: (m+2)x = −m
2+4
−x = m−2
x = 2−m
3m−6 < −m+2 < 3m+10 / −2
3m−8 < −m < 3m+8 /*(−1)
8−3m > m > −8−3m
m < 8−3m
4m < 8
m < 2
m > −8−3m
4m > − 8
m > −2
m ∊ <−2,2>
27 paź 23:47
olekturbo: Ad. 1 Ok
27 paź 23:47
tony67: Dziekuje za odpowiedz.
A −2 wyrzucic jeszcze ze zbioru?
28 paź 10:18