rozwiąż równanie
Kasia: 4−logx=3√logx
undefined
27 paź 23:14
5-latek: a co to jest to undefined ?
27 paź 23:15
ZKS:
Dla Ciebie dziedzina.
4 − log(x) = 3√log(x)
log(x) + 3√log(x) − 4 = 0
log(x) − √log(x) + 4√log(x) − 4 = 0
√log(x)[√log(x) − 1] + 4[√log(x) − 1] = 0
[√log(x) − 1][√log(x) + 4] = 0
27 paź 23:18
Janek191:
Założenia i do dzieła
27 paź 23:18
Kasia: Dzięki

A to:
x
logx=100x
27 paź 23:20
ZKS:
Możesz zlogartymować obustronnie logarytmem o podstawie 10, albo zrobić podstawienie
log(x) = y ⇒ x = 10y i masz równanie wykładnicze ze zmienną y.
27 paź 23:24
Kasia: Nie pojmuje XDD
27 paź 23:25
ZKS:
Którego sposobu nie rozumiesz?
27 paź 23:27
olekturbo: logxlogx = log100x
logx * logx = log100x
log2x = log100 + logx
logx = t
t2 = 2 + t
t2−t−2 = 0
i lecimyyyyyyyyyyy
27 paź 23:37