matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
adaszym:
Równanie wykładnicze:
3
x
2
−2
+ 5
14
=
3
x
2
−1
− 9
3(3
x
2
−2
− 3)
27 paź 22:14
PW:
To nie jest równanie wykładnicze, tak jak równanie
x
2
+5
14
=
x
2
−9
3x
2
− 3
nie jest równaniem kwadratowym. Wskazówka: podstawić 3
x
2
−2
= t i rozwiązać pomocnicze równanie ... no właśnie, wcale nie kwadratowe.
27 paź 22:20