a
olekturbo: Na ile sposobów można ustawić 5 chłopców i 2 dziewczynki, jeżeli dziewczynki nie mogą stać obok
siebie?
Według mnie 5 * 5!, ale według odp 5 * 6!
Dlaczego?
27 paź 22:12
:): odpadają opcje ddccccc, cddcccc,ccddccc,cccddcc,ccccddc oraz cccccdd (jes ich 6*2*5!)
wszystkich opcji jest 7!− 6*2*5!=7!−6!*2=6!(7−2)=6!*5
27 paź 22:24
:): (opcji dopuszczalnych..)
bo wszystkich sposobów jest oczywiście 7!
27 paź 22:25
olekturbo: Chyba rozumiem
D C D C D C D C D C D
1 dziewczyna ma do wyboru
6 miejsc
2 dziewczyna ma do wyboru
5 miejsc
a chlopakom zostaje 5! miejsc
6*5!*5
27 paź 22:26
:): 6*2*5! bo jest 6 takich zestawów.. 2 bo dziewczyny mogą sie zamienic miejcami (formlanie 2!)
oraz jest 5 chłopaków wiec oni też sie mgoą wymieniac (5!) no i reguła mnożenia
27 paź 22:30
PW: Można też: ustawić chłopców (jest 5! sposobów), przy każdym ustawieniu chłopców można ustawiać
po jednej dziewczynce na jednym z 6 miejsc: przed pierwszym, przed drugim, ...,przed piątym
iub po piątym. Pierwsza z dziewcząt może więc obsadzić jedno z 6 miejsc, druga − jedno z
pozostałych 5 miejsc. Wszystkich ustawień opisanych w zadaniu jest zatem
5!·6·5 = 6!·5.
27 paź 22:32
Mila:
⋀M⋀M⋀M⋀M⋀M⋀
6*5*5!=5*6!
Dziewczęta mogą wybrać miejsca na 6*5 sposobów, chłopcy na 5!
27 paź 22:32
olekturbo: A no tak
27 paź 22:32
olekturbo: czyli jeszcze * 2 tak?
27 paź 22:33
:): (w moim podejściu), inne (np MIla) są kompletne
27 paź 22:41
PW: NIE. W tym "6·5" są zawarte wszystkie możliwości ustawienia dziewcząt, np.
− pierwsza wybrała miejsce 3. i druga wybrała miejsce 1.
ale również odwrotnie:
− pierwsza wybrała miejsce 1. i druga wybrała miejsce 3.
27 paź 22:41
:): Nie wiem...moje wydaje sie najbardziej długie..ale jakoś do mnie najbardziej przemawia.. (nie
pisze tego zeby sie jakos wychwalac..tylko taka mysl

)
27 paź 22:42
PW: Jasne, liczyłeś o 22:24 zdarzenia przeciwne, metoda jest zrozumiała. My tylko tak dla
zapewnienia różnorodności.
27 paź 22:47
:): nie no spoko..bardzo fajnie

!
27 paź 22:49