Rozwiąż nierówność
Kasia: 5*4x−4*52x<10x
27 paź 21:43
ICSP: Próbowałaś podzielic nierówność przez 10x ?
27 paź 21:44
Kasia: nie

dzięki
27 paź 21:46
27 paź 21:46
Kasia: jednak nie wiem jak
27 paź 21:47
Janek191:
5*(2
2)
x − 4*( 5
x)
2 < ( 2*5)
x
5*(2
x)
2 − 4*(5
x)
2 < 2
x*5
x / : 2
x*5
x
| | 4 | |
5 t − |
| − 1 < 0 − dokończ  |
| | t | |
27 paź 21:48
Kasia: A jaki wyszedł wynik?
Bo mi wyszło (−∞,0), a wynik to (0,+∞)
27 paź 21:57
Janek191:
5 t
2 − t − 4 < 0
Δ = 1 − 4*5*(−4) = 1 + 80 = 81
√Δ = 9
| | 1 − 9 | | 1 + 9 | |
t = |
| = − 0,8 − odpada lub t = |
| = 1 |
| | 10 | | 10 | |
t ∊ ( 0 ; 1 )
czyli
Odp. x ∊ ( 0 ; +
∞)
===============
27 paź 22:14