rozwiąż równanie
bart: 3−√x−1=√3x−2
27 paź 21:32
5-latek: Analiza starożytnych
(√3x−2)2= (3−p{x−1)2
3x−2= 9−6√x−1+x−1
6√x−1= 10−2x znowu obustronnie do potęgi drugiej
Ale to sobie już zrob sam dalej i Nie zapomnij na końcu sprawdzić rozwiazan
To bardzo WAZNE
27 paź 21:46
Olka: z: x−1>=0; 3x−2>= 0; 3− (x−1) (1/2)= 0
3− √(x−1)=√(3x− 2)
9− x+1 −6√(x−1)= 3x−2
3√(x−1)=2x−6
9x−9=4x2+36+24x....
27 paź 21:52
bart: 3√x−1=5−x
9x−9=25−10x+x2
x2−19x+34=0
Δ=225
x1=2 x2=17
27 paź 22:04
5-latek: Już na samym początku zle
Nie okresliles jaka metoda liczysz czy metoda starożytnych czy metoda rownan rownowaznych
Nawet jeśli liczysz metoda rownan rownowaznych (gdzie określasz na początku dziedzine ) to
należy rozwiązania tez sprawdzić
nie liczyłem tego ale
x=2
3*√2−1=5−3
3=3 dobrze x=2 jest rozwiązaniem
x=17
3*√17−1= 5−17
12≠−12 x=17 nie jest rowiazaniem tego rownania
27 paź 22:17
5-latek:

Teraz to drugie równanie
Metoda rownan rownowanych
Ponieważ mamy pierwiastek określamy dziedzine
x−1≥0 to x≥1
lewa strone mamy nieujemna wobec tego prawa trona musi byxc tez nieujemna
5−x≥0 to −x≥−5 to x≤5
Teraz czesc wspolna rozwiazan
wiec x∊<1,5>
wiec już z tego widać ze x=17 nie należy do dziedziny rozwiazan
27 paź 22:28