Dowody w algebrze.
XYZ: Witam serdecznie !
Czy miałby ktoś z Was propozycję rozwiązania do zadania o treści :
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b takich, że ab = 0.25, prawdziwa jest
nierówność 4(1 + a)(1 + b) ≥ 9. zadanie z działu dowody w matematyce, który sprawia szczególne
trudności większości uczniów.
27 paź 21:07
PW: A co Ty, konkurs urządzasz? Jak widzę coś takiego "Czy miałby ktoś z Was propozycję
rozwiązania", to automatycznie odpowiadam:
− Nie, to za trudne, jestem jak większość uczniów.
| | 1 | |
Wskazówka: b = |
| i rozwiąż sam prościutką nierówność kwadratową zmiennej a. |
| | 4a | |
27 paź 21:12
olekturbo:
4(1+b)(1+a) ≥ 9
a jest dodatnie wiec zawsze wieksze od 0
(2a−1)
2 ≥ 0
kwadrat jest zawsze ≥ 0
27 paź 21:12
XYZ: Do PW − Żaden konkurs, proste pytanie
30 paź 16:32
XYZ: Elementarne zasady netykiety.
30 paź 16:33
ICSP: | | 1 | |
a > 0 ∧ b > 0 ∧ ab = |
| ⇒ a + b ≥ 1 |
| | 4 | |
Mamy :
L = 4(1 + a)(1 + b) = 4 + 4(a+b) + 4ab ≥ 4 + 4 + 1 = 9 □
30 paź 16:55
PW: Co Ty z jakąś "netykietą" wyjeżdżasz?
To wiocha − zaczynać treść zadania od "Witam serdecznie!". Ja chcę widzieć początek treści
zadania, gdy przeglądam stronę, a nie pseudouprzejmości − zupełnie nie na miejscu. Zamiast
tego widzę "Witam serdecznie! Czy miałby ktoś z Was propozycję rozwiazania ...". To ja mógłbym
Cię powitać, bo siedziałem tu ponad trzy godziny, a Ty wpadasz i "witasz serdecznie". Nie
widzisz niestosowności takiego zachowania? Ty masz prośbę − nie umiesz rozwiązać łatwego
zadania − i nie na miejscu są podpowiedzi w stylu "zadanie z działu dowody w matematyce, który
sprawia szczególne trudności większości uczniów".
Z tą Twoją "netykietą" coś nie w porządku, bo nie podziękowałeś nikomu. To się nazywa brak
kindersztuby.
30 paź 21:59
.: Dlugo cie to zajelo zeby to napisac? Sie przywital, i co z tego?
30 paź 22:04
PW: To z tego, że drażnią mnie pańskie maniery. A u Ciebie niechlujstwo i wtrącanie się w nie swoje
sprawy.
30 paź 22:17
pigor: ..., udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b
takich, że ab = 0.25, prawdziwa jest nierówność 4(1 + a)(1 + b) ≥ 9 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pytasz M−u skąd to

u kolegi z godz 16:55, otóż z nierówności
między średnimi g ≤ a: np. tak ::
a>0 i b>0 i ab=0,25 ⇒
√ab=
0,5 ≤ 0,5(a+b) /*2 ⇒
1≤ a+b,
czyli a+b ≥1, a dalej już jasne ; ale niech ci będzie, powtarzam :
L=
4(1+a)(1+b)= 4(1+b+a+ab)
≥ 4(1+1+0,25)=4*2,25=8+1=
9 c.n.w..
30 paź 23:28
XYZ: Do PW : W porządku, dziękuje za pomoc w rozwiązaniu prostego zadania, a te, jak to nazywasz
pseudouprzejmości wynikały z tego, że pierwszy raz pierwszy raz tu pisałem.
4 lis 22:14
XYZ: No cóż, różne są ludzkie charaktery. Gdybym się nie przywitał serdecznie, ktoś inny mógłby mieć
do mnie pretensję o brak ogłady.
4 lis 22:24
Mila:
Nie przejmuj się tak, wyjaśniłeś , wszystko gra. Witamy na forum.
4 lis 22:28