wykaż
tptp: Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem f(x)=x2+(b+2)+2b, gdzie b jest liczbą rzeczywistą.
a) Wykaż, że funkcja f ma co najmniej jedno miejsce zerowe dla każdej rzeczywistej wartości
parametru b
b) Dla jakiej wartości parametru b funkcja f ma tylko jedn omiejsce zerowe? Oblicz to miejsce
zerowe
a) Δ≥0
Δ=b2−4b+4
Δb=16−16=0
Δ=0
Funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe
b) Δ=0
x=4/2=2
Czy podpunkt a) zrobiłem dobrze? Nie wiem jak dobrze zrobić podpunkt b, ponieważ odpowiedzi
wykazują b=2 i x=−2
27 paź 20:36
olekturbo: a)
Δ = (b+2)2−8b = b2+4b+4−8b = b2−4b+4
Δ = 0
Funkcja ma jedno miejsce zerowe − (b−2)2. Dla b = 2
x2+4+4 = 0
(x+2)2 = 0
x+2 = 0
x = −2
27 paź 20:44
PW: Przede wszystkim zła treść zadania (brakuje iksa po (b+2), ale to domysł).
27 paź 21:17