Wielomian rzędu piątego z pierwiastkami
Monia: Witam, mam do zrobienia takie oto zadanie.
Zbuduj wielomian rzędu piątego z pierwiastkami
x1=1 x2=2 x3=3 x4=4 x5=5
i rozwiąż go numerycznie. Porównaj otrzymane przez siebie wyniki z pierwiastkami rzeczywistymi.
Podrzuci ktoś pomysł jak się do tego zabrać?
Z góry dzięki!
27 paź 20:17
olekturbo: W(x) = a(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)
27 paź 20:24
PW: Co to znaczy "rozwiąż numerycznie wielomian" ? I w dodatku "porównaj rozwiązanie z ... już
znanymi pierwiastkami".
27 paź 21:39
Monia: Właśnie z tym rozwiązaniem numerycznym i porównaniem nie rozumiem

.
28 paź 09:06
PW: Pewnie miałaś wymnożyć te pięć nawiasów przez siebie (już mi dłonie puchną) i rozwiązać (jakąś
znaną Ci metodą numeryczną) równanie W(x) = 0. Metoda numeryczna da rozwiązania przybliżone,
trzeba je potem porównać z "prawdziwymi", które przecież znamy, bo sami konstruowaliśmy
wielomian tak, żeby miał pierwiastki 1, 2, 3, 4 i 5.
Współczuję, chyba że masz do dyspozycji program obliczający przybliżone wartości pierwiastków.
28 paź 14:33
Anon: Niestety wszystko ręcznie

. Dzięki wielkie za pomoc!
28 paź 14:38