Rozwiąż nierówność tylko sprawdzcie :)
Kamcia: Rozwiąż nierówność x3−x2−x+1 ≤ 0
Metodą grupowania wyrazów to będzie x2(x−1)−1(x−1)

27 paź 20:16
===:
...dalej
27 paź 20:17
olekturbo: x3−x2−x+1 < 0
x2(x−1)−1(x−1) < 0
(x−1)(x2−1) < 0
(x−1)2(x+1) < 0
teraz tylko dobrze odbij w punkcie x1
27 paź 20:17
Kamcia: czemu tam jest (x−1)2(x dodać 1) ?
27 paź 20:19
olekturbo: (x−1)(x2−1) < 0
(x−1)(x−1)(x+1) < 0
27 paź 20:20
Kamcia: czyli x=1 x=1 x=−1 jak będzie wyglądać wykres nierownosci ?
27 paź 20:24
olekturbo: Jak umieścisz na wykresie dwie jedynki?

Sprobuj narysowac. Podpowiedz − Odbij wykres w
punkcie 1
27 paź 20:25
27 paź 20:29
olekturbo: Źle
27 paź 20:29
Kamcia: ehh miało być rysowane od góry
27 paź 20:29
Kamcia: ?
27 paź 20:30
olekturbo: Nie. Odbij w "1".
27 paź 20:31
Kamcia: czyli od 1 do −1 dołem ?
27 paź 20:33
olekturbo:
27 paź 20:35
Kamcia:

−1
27 paź 20:37
Kamcia: czemu w 1 odbić jeżeli to nie jest parzystokrotny?
27 paź 20:37
PW: Może nie męcz siebie i innych i po prostu podziel obie strony nierówności przez (x−1)2 > 0.
x − 1 = 0 nie interesuje nas, bo dla takiego x wiadomo, że nierówność zmienia się w zdanie
prawdziwe (staje się równością), to znaczy x = 1 jest jednym z rozwiązań. Trzeba tylko o tym
napisać i pamiętać przy udzielaniu odpowiedzi.
Unikniesz w ten sposób zupełnie niepotrzebnego ciągnięcia węża.
27 paź 20:48