Gimnazjum
pumba : Mam to zadanie oznaczone jako trudne
Do punktu skupu dostarczono w ciągu dnia 555q zboza
Pszenicy dostarczono 2 razy więcej niż zyta zyta 2 razy więcej niż owsa a jęczmienia
dostarczono 65q . Ile dostarczono pszenicy ,iile zyta a ile owsa
Uloz i rozwiąż równanie
Rozwiazac to dam rade ale może ktoś ulozyc to równanie ?
27 paź 20:14
olekturbo: 555q − calkowita ilosc zboza
x − owies
2x − zyto
4x − pszenica
65q − jeczmien
65+4x+2x+x = 555
7x = 490
x = 70
27 paź 20:16
pumba : Dziekuje , Już rozumiem
czyli zyta 2x=140q
pszenicy 280q
owsa 70q
jęczmienia 65q
27 paź 20:20
olekturbo:
27 paź 20:21