wykaż że
tptp: Wykaż, że jeśli a−2b=3 to wyrażenie a2 + b2 przyjmuje najmniejszą wartość równą 1,8
Podstawiłem a=3+2b i wyszło mi 5b2 + 12b + 9 i nie mam pojęcia co z tym zrobić dalej
27 paź 20:09
olekturbo:
a = 3−2,4 = 0,6
(0,6)
2 + (−1,2)
2 = 0,36 + 1,44 = 1,8
27 paź 20:11
tptp: Mógłbyś mi to wytłumaczyć? Bo z samych obliczeń za bardzo nie rozumiem
27 paź 20:13
olekturbo: Kiedy funkcja y = ax2+bx+c przyjmuje najmniejszą wartość?
27 paź 20:14
tptp: Nie mam pojęcia
27 paź 20:18
tptp: W wierzchołku, już wiem skąd b=−12/10.
Tylko nie wiem czemu p podstawiamy pod b
27 paź 20:26
olekturbo: Bo ci wyszło wyrażenie 5b2+12b+9 a miales znalezc najmniejsza wartosc
27 paź 20:28
PW: olekturbo, popełniłeś typowy błąd uczniowski. Dla funkcji kwadratowej zmiennej
b
użyłeś literki b do oznaczenia współrzędnej wierzchołka (bo tak się oznacza "zawsze"? to też
nieprawda).
Dobrze policzyłeś, że pierwsza współrzędna wierzchołka to
ale już trzeba było pociągnąć rozważania o funkcji kwadratowej, i podstawić
| | 12 | | 12 | |
fmin = 5(− |
| )2 + 12(− |
| ) + 9 = ... |
| | 10 | | 10 | |
27 paź 21:06