Rozwiąż równania
Kasia: | | 1 | |
a.) 3x+1 − 11 * ( |
| )x + 3*9−x = −5 |
| | 3 | |
b.) 2
x+2 + 8*2
−2−x = 6
c.) 7
5x − 7
5x−1 = 6
27 paź 20:06
olekturbo:
t = 7
5x
7t−t = 42
6t = 42
t = 7
7
5x = 7
5x = 1
27 paź 20:07
Kasia: olekturbo A jakieś pomysły dla dwóch pierwszych, bo siedzę i na nic nie mogę wpaść
27 paź 20:46
===:
w b) zamień 8 na 23
27 paź 20:50
Kasia: przepraszam, ale dalej nie wiem
27 paź 20:54
===:
b)
4*2
2x−6*2
x+2=0
2
x=t dla t>0
2t
2−3t+1=0
itd
27 paź 20:55
===:
| | 2 | |
8*2−2−x=23−2−x=21−x= |
| |
| | 2x | |
27 paź 20:58
Kasia: | | 1 | |
No ok  Raz tak mi wyszło, ale wtedy Δ=1 √Δ=1 i t1= |
| i t2=1 |
| | 2 | |
27 paź 21:04
Kasia: a wynik to t1=0 i t2= −1
undefined
27 paź 21:06
===:

a) mnożymy stronami przez 3
x
3
2x+1−11+3
−x+1+5*3
x=0
3*3
3x+5*3
2x−11*3
x+3=0
3
x=t gdzie t>0
3t
3+5t
2−11t+3=0
itd
27 paź 21:10
===:
... żartujesz sobie

Skoro t=1/2 czyli 2
x=1/2 to
x=−1
27 paź 21:13
Kasia: Oks... moja głupota

A te: 3t
3+5t{2}−11t+3=0
Co tam powyciągać?
27 paź 21:20
===:
szukać pierwiastka

Narysowałem Ci wykres coby to ułatwić
27 paź 21:21