wykaż że
tptp: Wykaż, że jeśli zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x) = −x2 +2kx−3 jest przedział (−∞, 1>,
to k∊{−2,2}
Nie wiem jak zacząć to zadanie
27 paź 19:54
olekturbo: Funkcja ma ramiona paraboli skierowane w dół.
Największą wartość ma w wierzchołu i wynosi f(p) = 1. Rozjasnilo sie cos?
27 paź 19:55
tptp: Do tego sam doszedłem, nie wiem co dalej.
Wydaje mi się że w takim wypadku Δ>0
27 paź 19:56
olekturbo:
f(k) = 1 ⇔ −k
2+2k
2−3 = 1
k
2−4 = 0
(k−2)(k+2) = 0
k = 2 v k = −2
27 paź 19:57
27 paź 19:58
===:
... chyba wczoraj nasza
Ecinka pisała, że rozwiązanie bez słynnego wyróżnika
Δ
jest jakieś podejrzane

...tak jakby mniej "naukowe"
27 paź 20:00
Eta:
Bez wyróżnika "Δ" ... żyć się nie da ?
A jednak ..... da się

y
w=f(x
w)= 1 i x
w= k
to −k
2+2k
2−3=1 ⇒ k
2=4 ⇒ k∊{−2,2}
27 paź 20:12
Eta:
Sorry

nie zauważyłam wpisu "turbo Olka"
27 paź 20:13